2011. január 20., csütörtök

Citadella, korrupció: lopjon el egy erődöt

Piszkos Frednek csak egy cirkálót sikerült


kép kicserélve,
elnézést a hibáért, elkúrtuk.
Rossz fotót tettünk fel
Veres Istváné helyett.
Még egyszer
köszönjük a
figyelemfelhívást.

(kép forrása:
scientificamerican.com)
Citadella, Budapest, Gellért hegy. A baráti Habsburgok ajándéka a magyar népnek. A közállapotainkra jellemző gengszterizmus itt van a csúcson: korrupció, szándékos bénázás, gátlástalanság, pofátlanság, arcpirító szégyentelenség. Lopjon el egy komplett erődöt. Nem egy autót, nem egy mozdonyt: egy bevehetetlennek épült erődöt.

Részünkről nem látjuk olyan reménytelennek a helyzetet, hogy egy géppisztollyal ne lehetne megoldani, legalábbis elzavarni ezt a bagázst. Következzék a FN:

Lassan tíz éve húzódik a Citadella-botrány. Az engedély nélküli építmények nyáron mindig felépülnek, busás hasznot hajtva ezzel az üzemeltető magáncégnek, miközben a bérbeadó Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még bérleti díjat sem kér. Idén már nemzetközi bonyodalmat okozott az egyik diszkó: a német nagykövet írt jegyzéket miatta a Külügyminisztériumnak.

A Citadella kezelői viszonyaiban szinte lehetetlen tisztán látni. Először is volt a Citadella 4U – 2003-tól Citadella Investment Kft. -, amellyel a Kincstári Vagyon Igazgatóság 2000 – ben kötött szerződést. Az elmúlt tíz évet folyamatos botrányok kísérték, a legemlékezetesebb a 2002-es illegális építkezés volt, amikor a várfal alatti Lődombon a Citadella 4U Kft. által létesített teraszt a KÖH lebontatta.



A Citadella Investment Kft. 2004 óta felszámolás alatt áll. 2006 januárjában a KVI akkori vezérigazgatója, Zelles Sándor bejelentette, hogy az állam visszaveszi az erődöt, a jogcím nélküli foglalókat kiteszi, és egy hónapon belül nemzetközi pályázatot ír ki a vagyonkezelésére. Ez soha nem történt meg, mivel az egész erődöt bérbe adták a korábbi étterem-üzemeltető Gastro-Top Kft.-nek. Az idén nyáron lebontásra ítélt illegális építményeket azonban nem a Gastro-Top építette, hanem egy sor különböző, bár gyakorlatilag közös tulajdonú kisebb vendéglátós kft.


Ő egy világhírű taxis
Veres "Citadella" István
telefonál
(forrás: index)
Az immár egy évtizede húzódó Citadella-botrány idei újabb fejezete május végén kezdődött. Akkor a helyi éttermet üzemeltető Gastro Top Kft. több engedély nélküli vendéglátóhelyet (köztük egy diszkót) is felépített. “A terület a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában van, ők kizárólag egy étterem üzemeltetésére adtak engedélyt. Ennek ellenére ott több illegális vendéglátóhely is létesült a nyáron. Többször is adtam ki bontási határozatot ezek ellen, ennek ellenére az építmények még mindig ott vannak. Mi az érvényes jogszabályoknak próbálunk érvényt szerezni, miközben a vállalkozók azzal vádolnak, hogy jogtalanul zaklatjuk őket” – tudtuk meg az üggyel kapcsolatban Filipsz Andreától, a XI. kerület jegyzőjétől. A terület egyébként fokozott műemléki védelem alatt áll, így oda építési engedélyt csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal


“A Gellért-hegyen nincs semmilyen lehetőség arra, hogy bárkinek is építése engedélyt adjunk, mert a terület nem rendelkezik érvényes beépítési tervvel” – nyilatkozta lapunknak Mezős Tamás a KÖH elnöke. Elviekben tehát a törvény szerint nem lehetne oda semmit sem építeni. Az ügyet bonyolítja, hogy a Citadellában található diszkó miatt a nyáron a lakossági bejelentések mellett a német követség is írt egy jegyzéket a Külügyminisztériumnak, mert a zaj zavarta Dorothee Janetzke- Wenzel nagykövet asszonyt is, akinek a közelben van a rezidenciája. De persze itt még nincs vége: úgy tudni, hogy a bérbeadó MNV Zrt. a közelmúltig még bérleti díjat sem számlázott a Gastro Top Kft.-nek, sőt a vállalkozónak, akinek érdekeltségi körébe tartozik a Citadella több száz milliós követelése van az állammal szemben mondván, ennyit költött az épület állagmegóvásra. Könnyen lehet tehát, hogy a végén majd az állam fizethet, amiért tíz éve kiengedte kezéből az aranytojást tojó tyúkot.


Veres "Citadella" István
siet
(forrás: Heti Válasz)
Népszava, Heti Válasz:


A Heti Válasz legutóbbi számában további érdekességekkel szolgált. Kiderítették, hogy Antal, illetve fia öt éve egy érdekkörben mozog a Citadella megrongálójaként és a ferihegyi taxisháborúk egyik "tábornokaként" ismert Veres Istvánnal. A hetilap szerint a busztender kapcsán alvállalkozóként emlegetett POT Bt. - melyen keresztül Antal Zsolt számlázott az Alfa Busznak, és amelyben két testvére is érdekelt - 10 millió forintos üzletrészt birtokol a reptéri taxispiacot 2003 és 2006 között uraló, jelenleg 100 milliós jegyzett tőkéjű V. I. P. T. Személyszállító Kft.-ben. Ez azt jelenti, hogy Antalék élő üzlettársi viszonyt ápolnak a Citadella megskalpolásával hírnevet szerzett Veres István famíliájával (a szállítócég legnagyobb offshore tulajdonosának képviselője, Tóth György Veres féltestvérének férje).


Veres "Zóna Taxi" István
(forrás: ferihegy)
A V. I. P. T. gépkocsijai tavalyelőttig Tourist Taxi márkanév alatt futottak; a Gazdasági Versenyhivatal jelentése szerint "nem legális hozzáférési díj fizetésével, hanem fizikai erőszakkal" váltva meg a ferihegyi drosztokat. Az alfabuszos "raktároskodást" megelőzően Antal Zsolt is Tourist-színekben fuvarozott, majd beosztotti státuszát 2007-re üzlettársira cserélte. Időközben ugyan a szintén Vereshez kötődő Zóna-Service Zrt. lett a légikikötő hivatalos taxispartnere, a V. I. P. T. is megmaradt személyszállító vállalkozásnak - székhelye változatlanul a Hotel Citadella 23-as szobája.

Antal Attila egyébként korábban maga is érdekelt volt a taxizásban; 1995-től a Főtaxi Rt. vezérigazgatója volt. Távozása után alapította meg az Est Taxit, melyhez az Est Média-csoport és a Wallis biztosította a tőke javát. Antal 2003 elejéig ügyvezetőként vitte az Est Taxi Kft.-t, amely egyik napról a másikra szűnt meg. Ezek után Antal felhagyott a taxizással; 2004-ben aztán az állami tulajdonú Nógrád Volán élén találta magát, s innen került a BKV vezérigazgatói székébe.








Kicsípett sugárúton mendegélt egy csákó
Az arca úgy-ahogy elmegy.
Megbotlott egy kőben és így rinyált: "A mindenit!
Hogy lehet élni ebben a Varsóban!?
Kevés kellett ahhoz, hogy elboruljak,
Ezért ezt énekeltem neki:

Ne légy túl vagány,
Mert siralmas vége lesz,
Nincs a varsóinál nagyobb vagány,
Senki nem érhet fel velünk.

Hívhatsz engem hazugnak,
Beverhetsz nekem,
De tartsd magad messze a fővárostól,
Mert vér fog folyni.

Ezt tudván, ne légy szerencsétlen,
Fékezd a szád és ne magyarázz többet!

Valaki Varsóhoz úgy állt, mint egy rossz kutya,
Sőt már azt mondta: „Warschau ist kaputt!"
De nagyot hibázott ez a lejmoló,
Érdektelen maradt a szövege.
Mondani tán nem is tudom,
Ezért énekeljük így neki:

Vagány akartál lenni, te széphajú.
Most megrohadsz te, a sárba temetve.
Mert mi varsóiak ilyenek vagyunk.
Aki velünk kezdett, az már sírban fekszik.

Tudja meg mindenki, aki velünk kötekedik,
Itt gyorsan el lesz temetve – lehet, hogy nem?
Nincs vagányabb, mint a varsói.
Ha velünk akarsz kezdeni,
Előbb fizesd ki a sírodat.

forrás: lengyelorszagma.blog.hu

meg egy kis Barangó:

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Breaking news:Őrizetben a Zóna Taxi vezére
http://nol.hu/gazdasag/orizetbe_vettek_veres_istvant


http://index.hu/belfold/2012/05/22/orizetben_a_zona_taxi_vezere

Négy embert vett őrizetbe a Zóna Taxi 2006-os szerződésével kapcsolatban a rendőrség, értesült a Népszabadság. A lap információi szerint az őrizetbe vettek között van Veres István, a taxitársaság vezérigazgatója, a korábban a Citadellán illegálisan felhúzott épület tulajdonosa.

Veres a Népszabadság szerint külföldről tért haza, és a repülőtéren vették őrizetbe.

Az őrizetbe vettek között van még R. Krisztina és Sz. György, a Budapest Airport és a BKV volt jogászai.

http://nol.hu/gazdasag/orizetbe_vettek_veres_istvant