2011. február 5., szombat

Árpád hídi Volán buszpályaudvar

Elvitte a cica, vagyis a válság. 2008-as hír a barikád.hu-ról lopva:

Az AL Holding megaberuházást tervez a Sconto Áruház és a Volán pályaudvar helyére. A buszpályaudvar megy Újpestre, persze Aquincumi híd még mindig nincs, de legalább a Megyeri híd félig már kész.



A XIII. kerület szabályozási terve kötelezi a Sconto Áruház és a Volán buszpályaudvar telkét megvásároló AL Holdingot, hogy építészeti ötletpályázatot írjon ki a terület koncepciózus beépítésére, a kialakítandó iroda- és kereskedelmi épülettömb megtervezésére. A győztes pályaműnek Angyalföld új városközpontját olyasfajta ingatlanegyüttessel kell megtöltenie, amely szervesen illeszkedik a városképbe, de kapcsolódik is a városrendezési tervhez.


Azonban itt sem lesz 200 méteres felhőkarcoló, a maximum épületnagyság egy fővárosi rendelet értelmében amúgy is csak 55 méter lehet. A közelben, a volt Szikra Nyomda helyén spanyol befektetők vegyes funkciójú fejlesztésbe fognak, konferenciaközpontot húznak fel, emellett szálloda és lakások is épülnek.



Új városközpont épül

Arató György XIII. kerület főépítésze szerint kizárt dolog, hogy egy olyan pláza épüljön ide, amely kilóg a környék építészeti stílusából, és nem szolgálja ki a százezres átmenő forgalom igényeit. Ahhoz túl értékes a terület, és túl közel van a Duna, hogy mint például a Kálvin téren, egy brontoszaurusz jöjjön létre, ahol az elmerengő gyalogos folyton a szívéhez kap ha megpillantja a modernitás álarcába bújt őshüllőt.

A városrendezési terv agorát képzel el az Árpád híd pesti oldalánál, ahol most egy nem éppen esztétikus bútoráruház, illetve egy még rondább buszpályaudvar uralja a teret. A főépítész szerint egy olyan új közösségi teret kell itt létrehozni, ahol a nagyszámú átmenő forgalom közönsége megállhat itt egy kis időre, és ha akarnak, akkor elmehessenek a cipészhez, beugorhassanak a pékhez, vagy tiszteletét tegyék a fodrásznál. Az aluljáró átépítése is ezzel az építészeti, városrendezési koncepcióval van összefüggésben, hiszen a kiskereskedelmi egységek az ún. -1 szinten kapnának majd helyet.

Hová megy a buszpályaudvar? Az M0-s híd az kell!

A fejlesztés kulcsmomentuma az elköltöző Volán buszpályaudvar kiváltása, hiszen valahol fogadni kell az Észak-Dunántúlról, Észak-Magyarországról érkező távolsági buszokat, és meg kell oldani az utazóközönség továbbhaladását az általuk kitűzött célállomások felé.

Az átfogó közlekedéskoncepció szerint Újpest-Városkapunál épül fel az új buszpályaudvar. Persze ez a terv számol a közeljövőben elkészülő Megyeri (M0-s) híddal. Ez a metrómegálló ún. intermodális területnek számít, vagyis gyaloglási távolságon belül több tömegközlekedési eszközre lehet váltani. Így a vidékről érkezők rögtön metróval tovább utazhatnak, továbbá több BKV-buszjáratra válthatnak jegyet. Ráadásul a közelben található egy vasúti megálló is, ami a közeljövőben fejlesztendő elővárosi gyorsvasút egy állomása lehet, ahonnan akár Kőbányáig vagy Zuglóig is el lehet majd jutni.


Buszpályaudvar Árpád Híd
cím: 1133 Budapest, XIII. kerület, Árbóc utca 5


Nincsenek megjegyzések: