2013. május 23., csütörtök

A "keletre nyalás nyitás" jegyében: Asztana út, Városliget

 Csupán ízlés kérdése, mondta a macska és megnyalta a kutya segglikát.






Nagyobb térképre váltás
Asztana (kazakul: Астана, oroszul: Астана), a Kazah Köztársaság fővárosa 1998 óta. 538 000 lakosával (2005) az ország második legnépesebb városa Almatı – a régi főváros – után.


Az „asztana” szó kazak nyelven azt jelenti, hogy „főváros”, és a névválasztásnál fontos szerepet játszott, hogy a szó a világ legtöbb nyelvén könnyen kiejthető. A kazah kiejtésben az utolsó szótagon van a hangsúly.
A régi neve Akmola (Ақмола vagy Aqmola) volt, ami azt jelenti, hogy „fehér temető”. A tartományt, amelynek Asztana a fővárosa, a mai napig Akmolának hívják.

A várost az oroszok alapították 1824-ben Akmolinszk néven. A 20. század elején érkezett ide a vasút, ezzel bekapcsolódott a kereskedelmi életbe a város. A Szovjetunióban a város a szibériai búzaföldek központjának számított, neve Celinográd volt.
Hruscsov az 1950-es években a városban nagy beruházásokat tervezett.
Kazahsztán függetlensége után, 1991-ben az ország fővárosa Almati lett. Asztana csak 1998-ban, Nurszultan Nazarbajev elnök önkényuralma alatt lett Almatı (régebben Alma-Ata) helyett Kazahsztán új fővárosa.

2007 júniusában a kazah parlament törvénybe iktatta, hogy Nurszultan Nazarbajev élete végéig gyakorolhatja a köztársasági elnök minden jogosítványát, joga van kijelölni utódját, mentelmi joga van és befolyása alatt áll a bel- és külpolitika. Hatalmának tíz éve alatt Nazarbajev cenzúrázta a sajtót a személyiségi jog védelmének önkényes értelmezésével, blokkoltatta az ellenzéki weboldalakat, betiltotta a vahhábita szektát. Tartományi kormányzóit személyesen nevezi ki. Az Amnesty International kritikája szerint Kazahsztánban elterjedt gyakorlat a statáriális tárgyalás, a halálos ítélet és rendkívül rossz körülmények uralkodnak a büntetés-végrehajtási intézményekben. (wikipedia)



Orbán megköszönte a meleg kazah fogadtatást


A kazah államfői hivatal tájékoztatása szerint a találkozón áttekintették a két ország együttműködésével kapcsolatos kérdések széles körét. Nazarbajev hangsúlyozta, hogy a kazahok és magyarok kapcsolatai történelmileg mindig nagyon jók voltak.

"Üdvözöljük azt a szándékukat, hogy újabb magasságba emeljék a két ország viszonyát. Magyarország támogatja Kazahsztán kezdeményezéseit, a köztársasági elnökük részt vett az EBESZ asztanai csúcsértekezletén. Ön ma találkozott Kazahsztán miniszterelnökével és kormányközi megbeszélésre is sor került. Biztos vagyok benne, hogy sikerült megállapodniuk kapcsolataink konkrét kérdéseiben. A magam részéről támogatni fogom ezt a folyamatot" - fogalmazott a kazah államfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott a meleg fogadtatásért, amelyben Kazahsztánban részesült. "Nagy figyelmet szentelünk a népeinket összekötő történelmi és kulturális kapcsolatoknak. Lenyűgöz Kazahsztán fővárosa. Ez a város (Asztana) azt szimbolizálja, hogy az emberiség fejlődésének új szakaszába lépett. Most, amikor a világ nagy része válságban van, az Önök országa tovább halad előre" - jelentette ki a magyar miniszterelnök. (HVG)




















Nincsenek megjegyzések: